Jag har väldigt svårt för att kasta smink och vill gärna spara alla fina och härliga produkter jag har, särskilt de med vackra paletter och förpackningar. Men jag brukar få frågan från mina vänner om hur länge man egentligen kan använda en produkt innan den blir dålig så det tänkte jag försöka skriva lite om i detta inlägg.
Huvudregeln är att puderprodukter generellt håller sig fräscha längre än krämprodukter och flytande produkter. På de flesta burkarna, flaskorna och paletterna finns det en märkning som ser ut som en burk som har locket öppet. Det brukar stå en siffra och en bokstav, till exempel 6 M, 12 M eller liknande och det betyder att när man har öppnat produkten så håller den sig i 6 respektive 12 månader. Tyvärr saknar däremot de flesta produkterna en datummärkning för hur länge de klarar sig oöppnade eftersom det ju såklart inte är för alltid. Jag tycker att det kan vara lite svårt att komma ihåg när det egentligen var som man började använda den där foundationen, mascaran eller läppglanset så ett tips är att ta en liten klisterlapp, tejpbit eller liknande och skriva på öppningsdatumet. Då är det lättare att 6 eller 12 månader senare veta att produkten inte längre bör användas.
Detta är dock bara ett bör för jag upplever att en del produkter går fint att använda även efter denna tid men man får vara lite mer uppmärksam. Här vill jag passa på att friskriva mig lite då jag inte är varken utbildad makeupartist, hudterapeut eller tillverkare, utan skriver detta utifrån hur jag tycker att det fungerar för mig. Till exempel håller sig en öppnad burk med en krämprodukt betydligt längre om man inte har varit där och petat med sina fingrar utan bara med en ren spatel eller sked. En puderprodukt håller sig längre om man är duktig och använder rena borstar i den och inte smutsiga . Både fingrar och använda sminkborstar är fulla med bakterier som då kan hamna i eller på produkten och de kan i sin tur göra så att det skapas en bakterietillväxt och vips är produkten dålig. Krämprodukter kan man många gånger se när de blivit dåliga, de kan exempelvis skikta sig i flaskan eller burken, ändra färg eller lukta illa.
För puderprodukter är det svårare att avgöra, men det kan bildas som hårda fläckar eller prickar i exempelvis ett fast puder, rouge eller ögonskugga. Det beror ofta på att man har tillfört fett från huden till den torra produkten och då klumpar det ihop sig. Om man vill fortsätta använda sin puderprodukt brukar det gå att försiktigt skrapa av den hårda klumpen med exempelvis ett rakblad eller kniv.
Jag brukar vara lite mer försiktig med att använda mascaror och flytande foundations längre än vad som anges på förpackningen, just för att man annars kan riskera få utslag i det känsliga ögonområdet eller utslag på huden. Men det kan vara lite svårt att hinna med när man är beautynörd som mig och vill ha många olika varianter igång samtidigt! Jag har fått lära mig att försöka att inte ’”pumpa” min mascara, alltså att trycka ner borsten upp och sedan ner igen fler gånger än nödvändigt eftersom man då släpper in mer luft och då kan bakterierna frodas.
Just för flytande foundations beror det också på om de har en pump eller om man får ut produkten genom exempelvis en applikator, vilket är fallet med Clinique Beyond ”perfecting Foundation och By Terry Light Expert Click Brush Foundation. Pumpflaskor minimerar bakterietillförseln så dessa brukar kunna hålla sig längre tycker jag.
Concealers har ofta en applikator och därför håller de nästan alltid bara den tiden som anges på förpackningen och inte mer. Krämprodukter och flytande produkter vill inte heller ha det för varmt, vilket jag bittert fått erfara vid ett flertal tillfällen. Senast var när jag under påsken var uppe i fjällstugan och hade hängt min sminknecessär på väggen i badrummet. Det jag inte hade tänkt på var att det precis under kroken stod ett elelement som fullkomligt sprutade ut varmluft! Så både min älskade CC Cream från It Cosmetics och min concealer från Isadora blev rinniga och sedan gryniga i konsistensen!
Av förklarliga skäl håller sig läppstift och läppglans ofta inte längre än vad som anges, då de ju har direktkontakt med läpparna. Om man köpt ett riktigt dyrt läppstift som man bara vill använda sällan och vid väl utvalda tillfällen kan man se till att använda en läppensel istället för att applicera produkten direkt på läpparna. Då kommer stiftet aldrig i kontakt med munnen och håller sig fräscht längre. Min mamma använde ofta läppensel när jag var liten, men även av den anledningen att det kan vara lättare att måla en snygg läpp med pensel än med ett halvtrubbigt stift. Man kan också torka av läppstiftet med en bit papper efter varje användning, vilket såklart även gäller för läppenna eller kajal.
Ögonskuggor, bronzers, rouge och highlighters i puderform kan däremot hålla nästan hur länge som helst, om man nu inte tillför fett och bakterier genom smutsig borste eller fingrar. Så bäst är att alltid använda rena borstar till dessa produkter. Jag tycker det är väldigt tråkigt att rengöra mina borstar och jag gör det verkligen inte efter varje gång. Men däremot finns det antibakteriellt spray till just sminkborstar som man kan spraya på efter att man använt borsten för att åtminstone döda bakterierna. Och borsten hinner torka tills dagen därpå då den ju inte blir genomblöt. Dessa smidiga sprays finns hos bla Hickap, H&M och Idun.
Denna ögonskuggspalett är från Too Faced och var min första jag köpte från Sephora. Även att den är i väldigt dåligt skick och har hårda klumpar kan jag bara inte förmå mig att kasta den. Men jag använder den inte längre iallafall.
Makeupsvampar, eller beautyblenders som de brukar kallas oavsett märke, ser man väldigt tydligt när de inte längre ska användas. De spricker och smular sönder. Hur lång tid de håller sig fina beror både på vilken sort de är och hur man sköter om dem. Jag som älskar mina beautyblenders försöker ta väldigt väl hand om dem och har faktiskt skapat mig en vana där jag efter varje sminkning direkt tvättar av svampen med tvål och vatten när jag ändå själv ska tvätta mina händer efter att jag är klar med makeupen. Vad gäller sminkborstar ser man även där tydligt när de börjar bli dåliga eftersom strån kan lossna eller gå av. Ett tips här är att alltid låta dem torka med stråna nedåt efter att man har tvättat dem för annars kan det komma in vatten inne i borsten och då kan limmet som håller fast stråna lösas upp och stråna lossna. Och just när det kommer till sminkborstar tycker jag att man brukar få lite vad man betalar för. Jag har haft både billigare och dyrare borstar och de som fortfarande är fina är faktiskt de som kostat lite mer, som exempelvis LH Cosmetics och Tarte.
Så, nästa gång du öppnar en ny härlig makeupprodukt, se till att skriva dit dagens datum och att inte utsätta produkten för onödiga bakterier från fingrar, borstar och så vidare, så kommer de få ha ett så långt liv som möjligt.