Uttrycket ”Unna daj” med fantastiska Elektra ekar som ett mantra i mitt huvud och särskilt nu när det är grått och kallt ute. Så mitt under höstlovet, medan barnen ägande sig åt gaming (istället för läsande), rymde jag och min vän Hanna iväg till Klosterhotellet i grannstaden Vadstena.
Vi båda älskar spa, men det är sällan man får tid till det eftersom det ofta innebär övernattning, barnvaktsletande och svårt att hitta datum som passar alla. Då är just dagspa en riktigt fin aktivitet, att bara för några timmar få komma undan regn och rusk och kliva in i en avslappnande, varm och mysig miljö. Det finns olika typer av spa och jag har nog främst besökt de som innebär bubbel i glasen och att man sitter och pratar ihop med sin respektive eller vänner för att det ska vara ett extra härligt sätt att umgås på. Men detta spa i Vadstena är ett Klosterspa, vilket var nåt helt annat och jag älskar att de verkligen följde klostertemat fullt ut. Det var tillåtet att prata, men bara i låg volym och det förekom ingen annan dryck inne i spat än teer, hälsodrycker och vatten med frukt. De har aktivt valt att begränsa antalet gäster per dag för att alla ska få möjlighet att verkligen känna lugn och få tid till eftertanke och avslappning. I de olika rummen spelades passande klostermusik som förutom den avslappnande effekten även fick det att kännas extra högtidligt på något sätt.
Väl framme vid Klosterspat blev vi varmt välkomnade och fick en genomgång av de olika delarna och hur deras spa-ritual gick till. Vi utrustades med varsin väska med badrock, tofflor och produkter till den spännande ritualen.
Efter ombyte begav vi oss först till ”den torra sidan” av spat. Där fanns det lite olika rum; solrummet, mörkerrummet, meditationsrummet och så en infrabastu och ett relaxrum för avslappning och tedrickande. Nyfikna och lite frusna började vi med solrummet, och där kunde man välja en av tre soliga destinationer man ville uppleva, och vårt val föll på Koster. Vi fick lägga oss på var sin säng inne i rummet, som lystes upp av särskilda lampor som gav alla hälsofördelar som solen ger, minus UV-strålningen. Det var dessutom vågbrus i bakgrunden och de 20 minutrarna kändes det som att vi faktiskt befann oss på en solig och varm semester på Västkusten.
Tillbaka i Östergötland intog vi infrabastun där man själv fick välja vilket typ av ljus man ville ha. Vi valde det röda eftersom vi ju hört om alla de stora fördelarna det röda ljuset för med sig. Det sköna med infrabastu är att man blir varm på ett lite mer okladdigt sätt och man blir pigg efteråt istället för dåsig.
Sedan var det dags för det spännande mörkerrummet. Dagen till ära var det ju faktiskt halloween, men det visade sig att det inte alls var läskigt därinne, utan bara väldigt härligt. Även där fanns det två sängar som vi la oss på, och dessa började sedan gunga i lite olika ryter och ställningar. I takt med det sövande gungandet, varma sköna filtar och klostermusik höll vi båda på att somna av den sköna avslappningen. Undra vad det kan kosta att köpa en sådan gung-säng…
För att vakna till lite igen förfriskade vi oss med deras hemgjorda hälsoshots och färsk frukt. Sedan var vi mer än redo för att testa på ”den blöta delen” av spat.
Här fanns det både utomhus-bassänger och inomhusbassänger och flera olika bastur och duschar. Vi började utomhus där det fanns två varma och en jättekall bassäng. Tanken var att man skulle växla mellan de varma och den kalla bassängen för att på så sätt få igång blodcirkulationen och endorfinerna. Det var underbart att få kliva ner i den 38-gradiga bassängen eftersom det bara var några få plusgrader ute. Mindre underbar var den kalla bassängen och jag måste erkänna att ingen av oss doppade oss länge än till midjan i den.
Efter detta steg vi ner i inomhusbassängen och var redo för spa-ritualen Kura Skymning.
- Första steget i ritualen var torrborstning, och för att kunna göra detta behövde vi torka oss helt torra. Vi borstade sedan kroppen med en sträv handske, i cirkulära rörelser i riktning mot hjärtat. Det är viktigt att inte ta i för mycket vid torrborstning eftersom huden då kan ta skada, så hellre snabbare takt än hårdare tag.
- Efter torrborstningen masserade vi in en härlig hårmask i håret och en kanske ännu härligare kylande och antiseptisk kräm i nacke och på axlarna.
- Dessa produkter skulle sedan sitta kvar under hela fortsättningen av ritualen, och nästa steg var att kliva in i ångbastun.
- Vi blev ångade i ungefär tio minuter och efter det fortsatta ritualen med att vi klev in i en örtbastu. Det doftade så gott därinne och när vi satt där i den bastun skulle vi passa på att massera in en peelingkräm över våra kroppar. Den peelingen bestod bland annat av frystorkad honung och doftade underbart.
- Direkt när vi kom ut från örtbastun skulle vi fortsätta med peelandet, och då med hjälp av ett peelingsalt. Vi pelare med saltet och hjälptes åt att peela varandra ryggar eftersom det ju är väldigt svårt att komma åt själv.
- Vita av peeling och salt hoppade vi in i duschen och sköljde av oss både hårprodukterna och kroppsprodukterna. Det fanns även en balja med iskallt vatten som man kunde välta över sitt huvud om man ville, men just den detaljen avstod vi ifrån. Vi torkade och smörjde in oss med det som fanns kvar av den kylande krämen som doftade pepparmint.
- Insmorda begav vi oss till vad som skulle visa sig vara en av de mest fantastiska bastuer jag har varit i – Skogsbadet. Hela bastun var inredd som en skog, med tallgrenar och stora blommor som hängde från taket, mossa på väggarna och fågelkvitter omkring oss. Det kändes verkligen som att man satt inne i en skog, fast betydligt varmare och skönare än att gå in i en vanlig skog i slutet av oktober. I skogsbadet fanns även fotbad med badsalt, så även våra fötter fick sig lite extra kärlek.
Spa-ritualens första del, med rengöring, beröring och härliga dofter var slut, men då var det dags att ägna sig åt andnings-ritualen Höstens Friska Andetag. Då fick man krypa in i sin badrock och badtofflor och slå sig ner på en bänk i atriumgården. Trots att detta var utomhus frös vi inte, utan satt där och försökte andas enligt instruktionen vi fått med oss.
Det kändes skönt och avkopplande, men ännu skönare var det såklart att sedan komma in och få slå sig ner vid braskaminen och bara koppla av.
Utan att vi hade märkt det hade vi spenderat nästan fem timmar i detta rofyllda spa, och vi kände oss som nya människor. Hanna som hade haft huvudvärk när vi anlände kände inte längre av den och jag som hade vaknat upp väldigt trött kände mig full av ny energi. Vi avslutade besöket på Klosterhotellet med en riktigt god lunch på deras restaurang, som ligger i en riktigt pampig byggnad med inredning i slottsstil.
De produkter som vi fick använda i spa-ritualen var främst från det lokala företaget Tvål Skincare Sverige, som tillverkar hudvårdsprodukter på sin gård utanför Motala. Tyvärr finns de än så länge inte att köpa i nån butik, men när de kommer ut så kommer jag stå först i kön att köpa 🙂 Man kan iallafall följa deras instagramkonto där jag nyfiken har följt bland annat en video när de visar hur de blandar ihop en härlig skrubb med björklöv och mynta i en degblandare!
Även mitt favoritmärke Comfort Zone fanns i spat, och bland annat deras härliga bodylotion Tranquillity Lotion och ansiktsmasken Renight Mask som är fullproppad med fukt och som alla gäster fick ta en dos av.
Så månadens lyx-tips från av numera avslappnad och icke-stressad beautybloggare är att ta in på ett dagspa och njuta av några timmars selfcare. Om du är nyfiken på just Vadstena Klosterspa så finns all info om dem här, och om du inte vill unna daj detta själv så är det ju en riktigt härlig sak att få exempelvis i julklapp.