”Vi vill inte vara så skitnödiga”, det är ett direkt citat från medgrundaren av skönhetsmärket Humle från Kalvsved, Elina Forsell. Och jag förstår precis vad hon menar. Ibland får man känslan av att en del skönhetsmärken är mest fokuserade på själva namnet, märket och hur det framställs utåt istället för att koncentrera sig på vad en produkt faktiskt innehåller, hur den har framställts och vad den kan åstadkomma. Det är precis motsatsen till vad Humle från Kalvsved står för och det är just det som imponerade på mig som allra mest när jag besökte deras butik och även fabrik för några veckor sedan. De odlar sin humle på gården, använder bara ingredienser som de vet är bra för både oss och naturen och har hela tiden med hjärtat i allt de gör.
Humle från Kalvsved grundades och drivs av paret Elina och Tobias, som driver företaget i en underbar gammal skolbyggnad från 1920-talet i den minimala byn Österbymo i södra Östergötland. De startade 2019 då de började odla den snabbväxande växten humle, med planen att sälja till mikrobryggerier. Det visade sig vara svårt och den före detta projektledaren grottade då ned sig i vad mer man kunde använda humle till, vilket visade sig vara en riktig powerplanta. Den konserverar vatten i öl och kan ta hand om olika bakterier på kroppen som kan skapa infektioner. Humle kan ta hand om antibiotikaresistenta bakterier och tar även herpes, acnevirus, streptokocker mm. Tydligen ger humle även en lugnande effekt och användes förr för att lugna galna kvinnor…! Men nåt sånt behöver vi ju inte längre 🙂
Vid besöket fick vi först en bakgrund till deras produkter och tänk, vilket följdes av en alldeles underbar lunch. Det var Elinas pappa som dök upp med en stor gryta köttsoppa, nybakat bröd och hemkokt marmelad. Allt var förstås egenodlat och närproducerat och det visade sig att hennes pappa driver restaurangen Kalvefalls som låg nästgårds.
Efter att vi hade avnjutit denna genuina lunch fick vi smyga ner i den spännande källaren där fabriken finns. Den såg inte så mycket ut för världen, utan var som en vanlig källarlokal med hyllor, betonggolv och lysrör. Men när Elina visade vad som hade tillverkats därinne under föregående dag blev vi så imponerade och ödmjuka. Bland annat var det tvålar i stora tråg som såg ut som bakad sockerkaka som jag helst hade velat äta upp.
Sedan var det dags för oss att själva försöka skapa en hudvårdsprodukter, närmare bestämt en ansiktsolja. Vi fick en ordentlig genomgång av de olika oljor och essenser som fanns och hur man skulle tänka kring dosering och mixning utifrån vilken hudtyp man har, hur snabbt man vill att produkten ska gå in i huden och vilken doft man gillade. Men Elina uppmanade oss att försöka gå på vår egna känsla och inte använda tabellerna och siffrorna för mycket, vilket jag gillade! Jag blandade en olja med bland annat mandelolja, aprikosolja, jojobaolja, svartkumminolja, apelsin och neroli. Den blev så härlig och användes med förtjusning redan samma kväll innan sänggående.
Innan vi lämnade Humle från Kalvsved ville vi såklart gärna ta en sväng i deras mysiga butik, där det fanns både skönhetsprodukter för både människor, gäster och hundar, inredning och lite ätbart. Jag fastnade särskilt för deras fantastiskt vackra tvålar, de ser så delikata ut!
Som ni nog kan förstå njöt jag verkligen av besöket hos Humle, som med sin varma stämning och kärlek till naturen, verkligen träffade mig i hjärtat och en insikt om att saker inte behöver vara så tillkrånglade och polerade. Jag har nu även använt och testat några utvalda produkter ur deras sortiment. Min största favorit är burken med den generösa klumpen bodybutter, nämligen Dunderklumpen. Det finns även en lite rolig historia bakom just denna klump, nämligen att den kräm som kokades av Tobias råkade stå på lite för länge och fick således en alldeles för hår konsistens. Eko-medvetna som de är ville de ändå försöka ta tillvara på den stenhårda mjukgörande krämen och kom då på den enligt mig geniala iden att skära den i tjocka skivor och ha som en fast bodylotion. Jag älskar att dra med denna klump över benen och sedan smörja in. De blir inte bar väldigt bra återfuktade utan även glansiga. Dessutom har Dunderklumpen Torpalyckan en härlig citrusdoftande och det verkar inte myggorna uppskatta så jag använder även denna produkt som myggmedel!
En annan av mina favoriter ur Humles sortiment är deras ansiktsolja Ros-Marie. Den kommer i en söt pimpettflaska och och är perfekt för min känsliga hud. Jag använder den som ett sista steg i min hudvårdsrutin innan jag går och lägger mig för att få vakna upp morgonen efter med en nöjd och återfuktad hud. Ros-Marie doftar såklart rosmarin så den verkar lugnande och är perfekt inför skönhetssömnen.
För er som har möjlighet måste jag tipsa er att åka till detta jordnära ställe och själva insupa atmosfären, den hemtrevliga butiken och personerna som arbetar där. Har man inte denna möjlighet finns deras produkter att klicka hem i webbshoppen.