- Vad ska man satsa på för fuktkrämer nu i vinter?av Lina Petersson
”Winter is coming”, mitt favoritcitat från Game of thrones. Och det är verkligen sant även här i Mjölby, det blir kallare och kallare ute och jag kan verkligen känna hur min hud blir torrare och torrare. Då är det dags att ta till det tunga artilleriet när det kommer till hudvården, de produkter som innehåller extra med fett och fukt. Jag har tre favoritkrämer som jag vet att jag kan räkna med när vinterkylan kommer, som håller min hud borta från torrhet och som samtidigt går att använda under smink utan att det rullar sig eller flyter bort. Det är följande underbara trio;
- Nimue Daily Calm and restore, som kommer i en rätt anspråkslös vit tub med silvrig kork. Men innehåller är långt ifrån anspråkslöst och direkt när jag började använda denna för mig nya kräm så kände jag att jag inte ser fram emot den dagen den är slut. Det är en vit kräm i en väldigt krämig konsistens som är lätt att få ut i ansiktet. Den är parfymfri och enligt beskrivningen ska den kunna passa även oss med känslig hud. Det gör den, åtminstone mig. Jag känner mig omedelbart återfuktad och lugn i huden när jag har applicerat denna mjuka kräm. Den sjunker in snabbt i huden och är så pass lätt ändå så man inte känner sig kletig efteråt. Jag brukar vänta ett par minuter innan jag börjar med makeupen ovanpå denna kräm och har inte upplevt några problem med det. Det jag gillar lite extra med just denna fuktkräm är att den verkligen tar hand om min rosaceahud. Den är baserad på kraftfulla prebiotikas, växtstamceller, lipid-återställande, fuktgivande och växtbaserade aktiva ingredienser som stärker huden och gör att rodnaden som rosacea kan ge dämpas. Om jag har peelat min hud och känner att den blossar så känns det riktigt läkande och kylande att lägga på ett lager av Nimue Daily Calm and Restore efteråt. Den kostar ca 949 kr för 50 ml men den går oftast bara att få tag på genom hudvårdssalonger, men även online tex här.
- Beauté Pacifique Créme Symphonique Day Time, som är en riktig Rolls rolls produkt när det kommer till fuktkrämer. Namnet till trots är detta ett danskt hudvårdsmärke och de ligger ofta i framkant vad gäller innovation och forskning. Denna dagkräm har avancerad nano-teknologi som ska förbättra hudens utseende direkt när man har applicerat den. Jag vet inte om det är placeboeffekten, men jag tycker faktiskt att min hud ser lite jämnare och vackrare ut när jag har använt denna, och den ska även på lite längre sikt kunna motverka en hel rad ålderstecken i huden. Denna kräm kommer i en stilig silvrig hög och smal flaska med smidig pump. Krämen är gulvit och konsistensen är lite trögare än krämen från Nimue. Därför tycker jag det tar lite längre tid för den att helt sjunka in, men eftersom den omedelbart jämnar ut huden så tycker inte jag att det gör något. Jag brukar applicera min makeup direkt ovanpå denna kräm och det går väldigt bra, och så älskar jag den spa-iga doften. Beauté Pacifique Créme Symphonique Day Time är avsedd för torr och känslig hud, men jag tycker den fungerar väldigt bra även på min lite fetare hudtyp nu på vintern. Den kostar ca 1199 kr för 50 ml och finns blanda annat här på Lyko (reklamlänk) I dyraste laget, men jag tycker så mycket om denna kräm.
- Dr Belter Linie N Cream Carotin är en riktigt krämig fuktkräm och som även den är idealisk för den kalla och torra årstiden vi nu går in i. Denna kräm har en stor andel lipidåterställande oljor från morot, chiafrö och avokado och gör huden mjuk och elastisk. Som tur är blir man dock inte orange av den, som en viss amerikansk president… Även denna kräm har antiage-egenskaper då den innehåller antioxidanter och vitaminer. Den kan användas som en så kallad Cold cream då den innehåller oljor och skyddar huden mot kyla och torrhet. Det jag inte gillar med denna fuktkräm är att den kommer i en burk med lock. Det innebär att jag behöver ner och peta i den med fingret när jag ska använda den och då tillförs bakterier som försämrar krämens hållbarhet. En sak jag verkligen gillar är förpackningen som burken kommer i. Det är inte en traditionell kartong, utan mer bara som en hårdare papperssarong som omsluter burken och som är mer miljövänlig än många andra förpackningar. Dr Belter Linie N Cream Carotin har en len och krämig konsistens och den är lite kladdigare än de andra två, men jag upplever att den verkligen håller fukten väldigt länge. Den är avsedd för torr hud men även min hud mår riktigt bra av den när det är kallt och torrt ute. En burk kostar ca 529 kr för 50 ml och är sålunda den med lägst pris av dessa tre fuktbomber till krämer, även om ingen av dem kvalar in som en budgetprodukt. Den finns i deras webbshop.
- Fungerar peeling i våtservettsformat för känslig hud?av Lina Petersson
Starka syror, microneedling och kemisk peeling på salong har länge skrämt mig eftersom jag har känslig, reaktiv hud med mild rosacea. Samtidigt vet jag ju att viss exfoliering av huden är väldigt viktigt för att huden ska se pigg och fräsch ut och inte fnasig och full av döda hudceller som vägrar falla av. Under det senaste åren har jag använt mig av lite olika exfolieringar och i detta inlägg tänkte jag dela med mig av exfoliering i format av våtservetter som har fungerat riktigt bra på min hud. Jag hoppas att det kan vara till nytta för fler som inte vågar eller kan ge sig på det lite mer riviga på hudvårdshyllorna.
Is Clinical är ett amerikanskt hudvårdsmärke som främst riktar sig till hudvårdssalonger. De har aktiva ingredienser i sina produkter och jag har nästan varit lite rädd för dem. Vid senaste Hud och Kosmetikmässan träffade jag och Susanna dem och fick en lite längre pratstund. Jag berättade om min känsliga hud och de tyckte att jag skulle testa deras exfoliering Active Peel System som är en konsumentbehandling som man kan göra hemma men som ändå ska ge fin effekt. De tyckte att den borde även jag kunna använda, men kanske max 2-3 kvällar i veckan.
Sagt och gjort, nu ikväll när jag hade tvättat av mig makeup och smuts tog jag mod till mig och använde denna potenta peeling. Den kommer i en smart engångsförpackning med två ihopsatta ”våtservettsfickor” och det är väldigt enkelt att använda;
- Först tar man ut våtservetten som det står en etta på och sveper över ansikte och hals, men inte i ögonområdet.
- Sedan ska man vänta i tre minuter och låta det serumet verka. Jag kände direkt att mitt ansikte började hetta och blossa, men det kändes inte obehagligt eller smärtsamt.
- Efter de tre minutrarna hade passerat tog jag servetten ut fack nummer 2 och svepte den över samma område. Det gav genast en svalkande känsla och lugnande min blossande hud direkt.
Sen är behandlingen klar och jag upplevde att min hud genast kändes lite slätare och glattare än innan. Jag skulle gärna fortsätta göra denna peeling ett par gånger i veckan nu när jag vet att min hud tål det, men de kostar ca 1000 kr för en förpackning med 15 doser så jag tror jag väntar lite med att köpa hem dem.
Jag har även testat liknande exfolieringsprodukt i våtservettsformat av märket Dr Dennis Gross, i två olika styrkor. De heter Alpha Beta Universal Face Peel och Alpha Beta Face Peel Extra Strength. De fungerar på samma sätt som exfolieringen från Is Clinical med en smidig tvåstegsraket. De kostar ca 1200 kr för en förpackning med 30 doser och finns bla här på Seth & Sally (reklamlänk).
Alpha Beta Universal Face Pad kan användas av alla hudtyper och är mellanvarianten, som Mellanmjölk. Just denna variant är särskilt lämplig för normal hud, medan det finns både en mildare och en starkare variant. Alpha Beta Universal Face Peel innehåller fem olika AHA/BHA-syror i sin steg 1-servett, som sedan neutraliseras av steg 2-servetten som innehåller retinol, resveratrol, grönt te och vitamin C och E. Vad denna exfoliering är tänkt att uppnå är att förbättra hudens fasthet, struktur och hudton. De ska kunna dämpa hyperpigmenteringar, alltså bruna fläckar man kan ha i ansiktet. Denna variant är så pass mild att den ska kunna användas varje dag, men eftersom de kostar en hel del nöjer jag mig med en gång i veckan och använder annan exfoliering där emellan.
Alpha Beta Face Peel Extra Strength är en lite starkare exfoliering som är mer lämpad för tålig hud som är fet och aknebenägen och för de som har pigmentfläckar. De innehåller glykolsyra och salicylsyra, som bla rengör tilltäppta porer och cellförnyelse stimuleras. Denna variant kan även reducera och förebygga fina linjer och jämnar ut hudtonen.
Alpha Beta Peel Ultra Gentle är den mildaste varianten och mest lämpad för känslig hud, torr hud och faktiskt till och med för rosaceahud. Denna variant är framtagen för att de med känslig hud som oftast inte klarar av syror ändå ska kunna exfoliera sin hud med milda syror. De innehåller en mildare variant av AHA-syra som är antibakteriell, gurkextrakt som är lugnande och återfuktande och havre som är dämpande.
Så, vad tycker jag nu om exfolieringsservetter? Jag tycker att samtliga varianter direkt gav mig en slätare, lenare och mer lystrig hud. Effekten på längre sikt kan jag inte bedöma eftersom jag inte har hela förpackningar av dem. Jag måste säga att jag inte märkte någon större skillnad mellan Is Clinials exfolieringsservetter och Dr Denns Gross. Det var dock glädjande att jag med min känsliga hud kunde använda samtliga varianter utan att bli röd eller att det sved efteråt. Skulle jag däremot använda dem regelbundet skulle jag nog märka större skillnad och effekt, och för min del är Dr Dennis Gross mellanvariant eller Is Clinical de jag helst skulle införa i min veckorutin. Dr Dennis Gross exfolieringsservetter kostar ungefär hälften av de från Is Clinical, så det skulle naturligtvis spela in i ekvationen, men vad som tar emot lite är även det faktum att dessa engångsservetter inte är det bästa ur miljösynpunkt. Precis som sheetmasks kommer de styckförpackade och kastas i soptunnan efter användning. Så jag kommer nog fortsätta med min exfoliering i tub- eller burkform även om jag gillade det omedelbara resultatet och känslan av dessa lyxiga servetter.
- 3 favoritprimers – Från budget till lyxav Lina Petersson
Är det verkligen ett måste att använda primer innan sin foundation, eller är det bara ett försäljningsknep? Jag skulle säga att det beror på. Dels beror det på vilken hudvård du har under din makeup, för har man tillräckligt återfuktande hudvård som dessutom passar bra ihop med dina sminkprodukter så kan det räcka för att få foundationen att sitta fint. Men det beror även på vilken foundation du har. Jag upplever att en del lite dyrare foundations med en mer krämig/silikonig konsistens sitter finare under längre tid utan att bli torr eller kakig även utan en primer under, medan en del billigare varianter kan behöva extra hjälp av en primer. Det finns olika kategorier av primers, beroende på vad man vill uppnå, som till exempel om man vill jämna ut hudtonen med color correcting, minska intrycket av stora porer med en utjämnande primer, matta ner eller tillföra lyster och så vidare, men för mig är primerns viktigaste uppgift att få foundationen att sitta finare och göra det hela dagen och hela kvällen. För att uppnå det behöver jag en återfuktande primer som samtidigt inte gör huden så pass oljig att basen glider av. Därför använder jag lite olika primers även beroende på årstid och värme.
Just nu när luften är kallare och torrare behöver jag en extra återfuktade primer, och jag har för tillfället tre favoriter för detta ändamål. Jag tar dem i prisordning och börjar med den billigaste.
- Så, budgetvarianten av en återfuktande primer är den nya favoriter Power Grip Primer från Elf Cosmetics. Den blev hypad i sociala medier direkt när den damp ner i svenska skönhetsbutiker och är ofta slutsåld när man besöker Elf-hyllan på HM, Kicks eller Lyko. Jag lyckades iallafall haffa en tub av den turkosa primern på Kicks onlineshop för några veckor sedan och har använt den till och från sedan dess. Jag älskar den nog inte riktigt lika mycket som en del andra verkar göra, men för priset på ca 149 kr för 24 ml är den riktigt bra.
Konsistensen är väldigt kladdig, och det är just därför den heter ”Power Grip” eftersom kladdigheten liksom ska greppa tag i foundationen och hålla den på plats. Det gör det verkligen och man behöver heller inte vara supersnabb med att applicera sin foundation över primern för den torkar inte in i huden förrän efter flera timmar, åtminstone inte på min mer feta hudtyp. Det är även denna egenskap som jag har lite svårt för. Den är så väldigt kladdig och även efter foundation och settingpuder så känner jag mig kladdig på huden och behöver matta ner makeupen oftare än med andra primers. Jag tror denna primer är ultimat för de som har en torr hudtyp och som ofta upplever att de har problem med att få foundationen att sitta kvar fint hela dagen. Jag kommer helt klart fortsätta använda Elf Power Grip Primer, men främst under foundations som är lite torrare i konsistensen, som till exempel Armani Silk eller Hourglass Stick Foundation. Den finns att köpa bla här på Lyko (reklamlänk).
- Mellanvarianten av mina favoritprimers är Honey Glow Priming Moisturizer från Hickap. Även denna primer kommer i en smidig tub med pump, vilket jag gillar. Det är lätt att få ut ökad mängd produkt och tuben är smidig att ha med sig i resenecessären. Till skillnad från Elfs genomskinliga primer är denna från Hickap gyllene. Ni som följa min blogg ett tag vet säkert att jag älskar glow och därför är denna primer en favorit. Den både återfuktar huden och ger samtidigt en subtil lyster som gör att foundationen ser lite mer glowig ut även om jag använder en neutral eller till och med matt foundation. Om man inte använder foundation kan man använda denna primer bar som den är, för att få lite jämnare och listigare hud.
Jag tycker att även Hickaps Honey Glow Priming Moisturizing får min foundation att sitta kvar jättefint hela dagen och utan att huden känns sådär kladdig. En nackdel med denna primer är att jag upplever den som lite mer ”kinkig” vad gäller vilken hudvård jag använder under. Om jag har en fuktkräm i gelform (ofta geomskinlig) så kan primern korva sig på huden, men det går finfint att använda en krämform (ofta vit) av fuktkräm. Denna primer kostar ca 299 kr men å andra sidan innehåller den hela 50 ml produkt, så egentligen kostar den ju lika mycket, eller jag lika lite, som Elfs primer. Hickaps Honey Glow Priming Moisturizing finns att köpa bla här på Lyko (reklamlänk).
- Den primer som min plånbok tycker minst om, men som jag nog älskar allra mest är Bobbi Brown Vitamin Enriched Face Base. Jag måste börja med doften, den är ljuvlig och gör hela upplevelsen när man smörjer in sig med denna primer till en mycket behaglig stund. Även konsistensen är perfekt, inte för kladdig utan snarare som krämigt smör. När man applicerat Bobbi Browns primer känns det som att man lagt ett till lager fuktkräm och inte makeup, men den har väldigt bra egenskaper som de flesta fuktkrämerna inte har. Den fyller liksom ut huden och gör den nästan lite pumpad, vilket gör att foundationen ser jättefin ut ovanpå denna primer och faktum är att det sedan fortsätter se lika fint ut dagen och kvällen igenom. Vitamin Enriched Face Base innehåller inget skimmer som Hickaps, men den gör ändå basen lystrig så man ser extra pigg och hälsosam ut men inte glittrig. Denna primer kan jag inte använda på sommaren för då smälter den bort i värmen, men den är ultimat nu under höst och vinter. Den största nackdelen, förutom priset, är att den kommer i en burk med lock. Det innebär att jag, som inte är en duktig spatel-användare, får peta med fingret i burken varje gång och det gör att produkten snabbare blir förstörd eftersom det då tillförs bakterier. Utöver denna parantes så är denna primer min absoluta favorit som jag försöker snåla med och mest använda när jag ska på fest eller så. Den kostar ca 780 kr för 50 ml, men man kan ju alltid hålla utkik efter rabatter och erbjudanden för att göra sin plånbok lite gladare. Bobbi Brown Vitamin Enriched Face Base finns bla här hos Lyko (reklamlänk).
Där har ni mina tre favoritprimers, vad har ni för favoriter? Kommentera gärna nedan.
- Skönhet till lille farav Lina Petersson
Min far önskar sig nog ingen skönhetsprodukt till fars dag, men jag tror min sambo och även tonårssöner skulle uppskatta vissa saker som de då slipper köpa själva. Här kommer lite snabba tips på skönhet till män (och pojkar).
Allra hetast är nog en lite finare partym. Favoriterna för min kille är just nu parfymen Remarkable Perfumes Tinharé Edp från Le Couvent. Det är härlig unisexdoft med en del sötma utan att bli för feminin. Den har en bas av vanilj, toppnot av mandarin, och hjärta av guaiacträ och jasmin. Både jag och min sambo kan använda denna parfym och den doftar olika på oss, vilket är spännande att känna. Le Couvent Tinharé finns bla här på Lyko (reklamlänk).
En annan favorit här hemma är Jubilant Pine & Patchouli EdT från Molton Brown. Den har noter av tall, enbär och kanel och passar lite extra bra under vintern tycker jag. Flaskorna från Molton Brown är dessutom riktigt vackra och känns lyxiga, så en jättefin present. Min äldsta tonårsson gillar den något mer plånboksvänliga parfymen Burberry London EdT. Visst, det är fortfarande en dyr parfym, och jag tycker den passar allra bäst för de lite yngre killarna eller män i 25-30-årsåldern. Den har en kryddig doft med bergamott och svartpeppar, inslag av lavendel och kanellöv som ger lite fräschet.
Vill man hellre satsa på en hudvårdsprodukt tycker jag att Sweden Eco har riktigt fina produkter. De är 100 % naturliga och tillverkade av ekologiskt certifierade ingredienser så detta passar de män som gillar det. Av förklarliga skäl har jag själv inte testat de produkter som är för män, vilka är de i svart förpackning. I grunden är de samma som de vita varianterna som riktar sig till kvinnor och där tycker jag att exempelvis rengöringen Facial Cleanser är riktigt bra, likaså deodoranten.
Min sambo har nyligen börjat använda hudvårdsprodukter från det polska hudvårdsmärke Kovalite. De har som mål att göra vardagen stressfri och balanserad och vill inspirera män att ta den tid de behöver för att slappna av och vårda sin hud; ”Healthy habits make a ritual”. Den produkten som används här hemma är Re-Charge! Mask, som är en ansiktsmask full av vitaminer som ger huden en injektion och regenererar huden. Fördelen med denna mask är att när man applicerat den kan man bara låta den ligga kvar och man behöver inte tvätta av den. Kovalites produkter säljs än så länge mest i Polen, men de finns även online, här.
Några andra trevliga presenter till fars dag är Humle från Kalvsveds egentillverkade hudvård. De är enligt mig ”krångelfria produkter” och med det menar jag att de bara innehåller saker som behöver vara där och som har en särskild uppgift som de är lämpade att göra. De gör underbara tvålar som man kan ha både i duschen och vid handfatet och så har de favoriten hos oss – Knog & Skavstiftet. Ett väldigt smidigt stick som man kan använda till det mesta, så som skoskav, torra fläckar på kroppen, torrsprickor på händerna. Min sambo gillar att han kan ”smeta på” denna produkt utan att behöva bli kladdig om fingrarna, så även det ett plus. Det kan även användas för torra läppar och det gillar mina söner som inte vill använda läppbalsam som ser för ”tjejigt” ut. Om man har möjlighet skulle jag rekommendera alla ett besök hos Humle från Kalvsved, som ligger i Österbymo i södra Östergötland. Men om man hellre vill klicka hem några produkter finns de här.
Om man har en far eller man som faktiskt gärna vill använda hudvårdsprodukter tycker jag att Nivea Men har en hel del bra varianter. Här används Anti-age Power Serum som ska reducera rynkor, pigmentfläckar och ge bra med fukt. Min kille tycker den är skön att använda och den sjuker in i huden snabbt. Fördelen med denna är att det är ett serum, vilket ju ofta är mer effektivt än en kräm, men samtidigt ger den så pass mycket fukt till huden så för honom räcker det med bara denna produkt för att han inte ska bli torr under dagen och att den dessutom har ett plånboksvänligt pris. Niveas hudvårdsprodukter finns att köpa lite överallt, bla här på Lyko.
Nästa fars dags-tips är någon form av ”redskap” eller vad man ska kalla det och här tänker jag exempelvis på en lite finare kam eller hårborste, en rakhyvel eller kanske en ny necessär. Jag fick tips från en vän som köpte en fin stålkam till sin man för att han skulle kunna kamma till sin backslick.
Mitt sista tips till en liten pappa är att ge bort någon form av upplevelse, som ett besök på ett spa, middag eller varför inte romprovning. Jag hade valt att ge barnens far ett besök på ett spa, där det ingår att även lilla jag får följa med som sällskap 🙂
- Månadens lyx – Dagspa med ritual i klosterandaav Lina Petersson
Uttrycket ”Unna daj” med fantastiska Elektra ekar som ett mantra i mitt huvud och särskilt nu när det är grått och kallt ute. Så mitt under höstlovet, medan barnen ägande sig åt gaming (istället för läsande), rymde jag och min vän Hanna iväg till Klosterhotellet i grannstaden Vadstena.
Vi båda älskar spa, men det är sällan man får tid till det eftersom det ofta innebär övernattning, barnvaktsletande och svårt att hitta datum som passar alla. Då är just dagspa en riktigt fin aktivitet, att bara för några timmar få komma undan regn och rusk och kliva in i en avslappnande, varm och mysig miljö. Det finns olika typer av spa och jag har nog främst besökt de som innebär bubbel i glasen och att man sitter och pratar ihop med sin respektive eller vänner för att det ska vara ett extra härligt sätt att umgås på. Men detta spa i Vadstena är ett Klosterspa, vilket var nåt helt annat och jag älskar att de verkligen följde klostertemat fullt ut. Det var tillåtet att prata, men bara i låg volym och det förekom ingen annan dryck inne i spat än teer, hälsodrycker och vatten med frukt. De har aktivt valt att begränsa antalet gäster per dag för att alla ska få möjlighet att verkligen känna lugn och få tid till eftertanke och avslappning. I de olika rummen spelades passande klostermusik som förutom den avslappnande effekten även fick det att kännas extra högtidligt på något sätt.
Väl framme vid Klosterspat blev vi varmt välkomnade och fick en genomgång av de olika delarna och hur deras spa-ritual gick till. Vi utrustades med varsin väska med badrock, tofflor och produkter till den spännande ritualen.
Efter ombyte begav vi oss först till ”den torra sidan” av spat. Där fanns det lite olika rum; solrummet, mörkerrummet, meditationsrummet och så en infrabastu och ett relaxrum för avslappning och tedrickande. Nyfikna och lite frusna började vi med solrummet, och där kunde man välja en av tre soliga destinationer man ville uppleva, och vårt val föll på Koster. Vi fick lägga oss på var sin säng inne i rummet, som lystes upp av särskilda lampor som gav alla hälsofördelar som solen ger, minus UV-strålningen. Det var dessutom vågbrus i bakgrunden och de 20 minutrarna kändes det som att vi faktiskt befann oss på en solig och varm semester på Västkusten.
Tillbaka i Östergötland intog vi infrabastun där man själv fick välja vilket typ av ljus man ville ha. Vi valde det röda eftersom vi ju hört om alla de stora fördelarna det röda ljuset för med sig. Det sköna med infrabastu är att man blir varm på ett lite mer okladdigt sätt och man blir pigg efteråt istället för dåsig.
Sedan var det dags för det spännande mörkerrummet. Dagen till ära var det ju faktiskt halloween, men det visade sig att det inte alls var läskigt därinne, utan bara väldigt härligt. Även där fanns det två sängar som vi la oss på, och dessa började sedan gunga i lite olika ryter och ställningar. I takt med det sövande gungandet, varma sköna filtar och klostermusik höll vi båda på att somna av den sköna avslappningen. Undra vad det kan kosta att köpa en sådan gung-säng…
För att vakna till lite igen förfriskade vi oss med deras hemgjorda hälsoshots och färsk frukt. Sedan var vi mer än redo för att testa på ”den blöta delen” av spat.
Här fanns det både utomhus-bassänger och inomhusbassänger och flera olika bastur och duschar. Vi började utomhus där det fanns två varma och en jättekall bassäng. Tanken var att man skulle växla mellan de varma och den kalla bassängen för att på så sätt få igång blodcirkulationen och endorfinerna. Det var underbart att få kliva ner i den 38-gradiga bassängen eftersom det bara var några få plusgrader ute. Mindre underbar var den kalla bassängen och jag måste erkänna att ingen av oss doppade oss länge än till midjan i den.
Efter detta steg vi ner i inomhusbassängen och var redo för spa-ritualen Kura Skymning.
- Första steget i ritualen var torrborstning, och för att kunna göra detta behövde vi torka oss helt torra. Vi borstade sedan kroppen med en sträv handske, i cirkulära rörelser i riktning mot hjärtat. Det är viktigt att inte ta i för mycket vid torrborstning eftersom huden då kan ta skada, så hellre snabbare takt än hårdare tag.
- Efter torrborstningen masserade vi in en härlig hårmask i håret och en kanske ännu härligare kylande och antiseptisk kräm i nacke och på axlarna.
- Dessa produkter skulle sedan sitta kvar under hela fortsättningen av ritualen, och nästa steg var att kliva in i ångbastun.
- Vi blev ångade i ungefär tio minuter och efter det fortsatta ritualen med att vi klev in i en örtbastu. Det doftade så gott därinne och när vi satt där i den bastun skulle vi passa på att massera in en peelingkräm över våra kroppar. Den peelingen bestod bland annat av frystorkad honung och doftade underbart.
- Direkt när vi kom ut från örtbastun skulle vi fortsätta med peelandet, och då med hjälp av ett peelingsalt. Vi pelare med saltet och hjälptes åt att peela varandra ryggar eftersom det ju är väldigt svårt att komma åt själv.
- Vita av peeling och salt hoppade vi in i duschen och sköljde av oss både hårprodukterna och kroppsprodukterna. Det fanns även en balja med iskallt vatten som man kunde välta över sitt huvud om man ville, men just den detaljen avstod vi ifrån. Vi torkade och smörjde in oss med det som fanns kvar av den kylande krämen som doftade pepparmint.
- Insmorda begav vi oss till vad som skulle visa sig vara en av de mest fantastiska bastuer jag har varit i – Skogsbadet. Hela bastun var inredd som en skog, med tallgrenar och stora blommor som hängde från taket, mossa på väggarna och fågelkvitter omkring oss. Det kändes verkligen som att man satt inne i en skog, fast betydligt varmare och skönare än att gå in i en vanlig skog i slutet av oktober. I skogsbadet fanns även fotbad med badsalt, så även våra fötter fick sig lite extra kärlek.
Spa-ritualens första del, med rengöring, beröring och härliga dofter var slut, men då var det dags att ägna sig åt andnings-ritualen Höstens Friska Andetag. Då fick man krypa in i sin badrock och badtofflor och slå sig ner på en bänk i atriumgården. Trots att detta var utomhus frös vi inte, utan satt där och försökte andas enligt instruktionen vi fått med oss.
Det kändes skönt och avkopplande, men ännu skönare var det såklart att sedan komma in och få slå sig ner vid braskaminen och bara koppla av.
Utan att vi hade märkt det hade vi spenderat nästan fem timmar i detta rofyllda spa, och vi kände oss som nya människor. Hanna som hade haft huvudvärk när vi anlände kände inte längre av den och jag som hade vaknat upp väldigt trött kände mig full av ny energi. Vi avslutade besöket på Klosterhotellet med en riktigt god lunch på deras restaurang, som ligger i en riktigt pampig byggnad med inredning i slottsstil.
De produkter som vi fick använda i spa-ritualen var främst från det lokala företaget Tvål Skincare Sverige, som tillverkar hudvårdsprodukter på sin gård utanför Motala. Tyvärr finns de än så länge inte att köpa i nån butik, men när de kommer ut så kommer jag stå först i kön att köpa 🙂 Man kan iallafall följa deras instagramkonto där jag nyfiken har följt bland annat en video när de visar hur de blandar ihop en härlig skrubb med björklöv och mynta i en degblandare!
Även mitt favoritmärke Comfort Zone fanns i spat, och bland annat deras härliga bodylotion Tranquillity Lotion och ansiktsmasken Renight Mask som är fullproppad med fukt och som alla gäster fick ta en dos av.
Så månadens lyx-tips från av numera avslappnad och icke-stressad beautybloggare är att ta in på ett dagspa och njuta av några timmars selfcare. Om du är nyfiken på just Vadstena Klosterspa så finns all info om dem här, och om du inte vill unna daj detta själv så är det ju en riktigt härlig sak att få exempelvis i julklapp.
- Vad ska man satsa på för fuktkrämer nu i vinter?av Lina Petersson
”Winter is coming”, mitt favoritcitat från Game of thrones. Och det är verkligen sant även här i Mjölby, det blir kallare och kallare ute och jag kan verkligen känna hur min hud blir torrare och torrare. Då är det dags att ta till det tunga artilleriet när det kommer till hudvården, de produkter som innehåller extra med fett och fukt. Jag har tre favoritkrämer som jag vet att jag kan räkna med när vinterkylan kommer, som håller min hud borta från torrhet och som samtidigt går att använda under smink utan att det rullar sig eller flyter bort. Det är följande underbara trio;
- Nimue Daily Calm and restore, som kommer i en rätt anspråkslös vit tub med silvrig kork. Men innehåller är långt ifrån anspråkslöst och direkt när jag började använda denna för mig nya kräm så kände jag att jag inte ser fram emot den dagen den är slut. Det är en vit kräm i en väldigt krämig konsistens som är lätt att få ut i ansiktet. Den är parfymfri och enligt beskrivningen ska den kunna passa även oss med känslig hud. Det gör den, åtminstone mig. Jag känner mig omedelbart återfuktad och lugn i huden när jag har applicerat denna mjuka kräm. Den sjunker in snabbt i huden och är så pass lätt ändå så man inte känner sig kletig efteråt. Jag brukar vänta ett par minuter innan jag börjar med makeupen ovanpå denna kräm och har inte upplevt några problem med det. Det jag gillar lite extra med just denna fuktkräm är att den verkligen tar hand om min rosaceahud. Den är baserad på kraftfulla prebiotikas, växtstamceller, lipid-återställande, fuktgivande och växtbaserade aktiva ingredienser som stärker huden och gör att rodnaden som rosacea kan ge dämpas. Om jag har peelat min hud och känner att den blossar så känns det riktigt läkande och kylande att lägga på ett lager av Nimue Daily Calm and Restore efteråt. Den kostar ca 949 kr för 50 ml men den går oftast bara att få tag på genom hudvårdssalonger, men även online tex här.
- Beauté Pacifique Créme Symphonique Day Time, som är en riktig Rolls rolls produkt när det kommer till fuktkrämer. Namnet till trots är detta ett danskt hudvårdsmärke och de ligger ofta i framkant vad gäller innovation och forskning. Denna dagkräm har avancerad nano-teknologi som ska förbättra hudens utseende direkt när man har applicerat den. Jag vet inte om det är placeboeffekten, men jag tycker faktiskt att min hud ser lite jämnare och vackrare ut när jag har använt denna, och den ska även på lite längre sikt kunna motverka en hel rad ålderstecken i huden. Denna kräm kommer i en stilig silvrig hög och smal flaska med smidig pump. Krämen är gulvit och konsistensen är lite trögare än krämen från Nimue. Därför tycker jag det tar lite längre tid för den att helt sjunka in, men eftersom den omedelbart jämnar ut huden så tycker inte jag att det gör något. Jag brukar applicera min makeup direkt ovanpå denna kräm och det går väldigt bra, och så älskar jag den spa-iga doften. Beauté Pacifique Créme Symphonique Day Time är avsedd för torr och känslig hud, men jag tycker den fungerar väldigt bra även på min lite fetare hudtyp nu på vintern. Den kostar ca 1199 kr för 50 ml och finns blanda annat här på Lyko (reklamlänk) I dyraste laget, men jag tycker så mycket om denna kräm.
- Dr Belter Linie N Cream Carotin är en riktigt krämig fuktkräm och som även den är idealisk för den kalla och torra årstiden vi nu går in i. Denna kräm har en stor andel lipidåterställande oljor från morot, chiafrö och avokado och gör huden mjuk och elastisk. Som tur är blir man dock inte orange av den, som en viss amerikansk president… Även denna kräm har antiage-egenskaper då den innehåller antioxidanter och vitaminer. Den kan användas som en så kallad Cold cream då den innehåller oljor och skyddar huden mot kyla och torrhet. Det jag inte gillar med denna fuktkräm är att den kommer i en burk med lock. Det innebär att jag behöver ner och peta i den med fingret när jag ska använda den och då tillförs bakterier som försämrar krämens hållbarhet. En sak jag verkligen gillar är förpackningen som burken kommer i. Det är inte en traditionell kartong, utan mer bara som en hårdare papperssarong som omsluter burken och som är mer miljövänlig än många andra förpackningar. Dr Belter Linie N Cream Carotin har en len och krämig konsistens och den är lite kladdigare än de andra två, men jag upplever att den verkligen håller fukten väldigt länge. Den är avsedd för torr hud men även min hud mår riktigt bra av den när det är kallt och torrt ute. En burk kostar ca 529 kr för 50 ml och är sålunda den med lägst pris av dessa tre fuktbomber till krämer, även om ingen av dem kvalar in som en budgetprodukt. Den finns i deras webbshop.
- Fungerar peeling i våtservettsformat för känslig hud?av Lina Petersson
Starka syror, microneedling och kemisk peeling på salong har länge skrämt mig eftersom jag har känslig, reaktiv hud med mild rosacea. Samtidigt vet jag ju att viss exfoliering av huden är väldigt viktigt för att huden ska se pigg och fräsch ut och inte fnasig och full av döda hudceller som vägrar falla av. Under det senaste åren har jag använt mig av lite olika exfolieringar och i detta inlägg tänkte jag dela med mig av exfoliering i format av våtservetter som har fungerat riktigt bra på min hud. Jag hoppas att det kan vara till nytta för fler som inte vågar eller kan ge sig på det lite mer riviga på hudvårdshyllorna.
Is Clinical är ett amerikanskt hudvårdsmärke som främst riktar sig till hudvårdssalonger. De har aktiva ingredienser i sina produkter och jag har nästan varit lite rädd för dem. Vid senaste Hud och Kosmetikmässan träffade jag och Susanna dem och fick en lite längre pratstund. Jag berättade om min känsliga hud och de tyckte att jag skulle testa deras exfoliering Active Peel System som är en konsumentbehandling som man kan göra hemma men som ändå ska ge fin effekt. De tyckte att den borde även jag kunna använda, men kanske max 2-3 kvällar i veckan.
Sagt och gjort, nu ikväll när jag hade tvättat av mig makeup och smuts tog jag mod till mig och använde denna potenta peeling. Den kommer i en smart engångsförpackning med två ihopsatta ”våtservettsfickor” och det är väldigt enkelt att använda;
- Först tar man ut våtservetten som det står en etta på och sveper över ansikte och hals, men inte i ögonområdet.
- Sedan ska man vänta i tre minuter och låta det serumet verka. Jag kände direkt att mitt ansikte började hetta och blossa, men det kändes inte obehagligt eller smärtsamt.
- Efter de tre minutrarna hade passerat tog jag servetten ut fack nummer 2 och svepte den över samma område. Det gav genast en svalkande känsla och lugnande min blossande hud direkt.
Sen är behandlingen klar och jag upplevde att min hud genast kändes lite slätare och glattare än innan. Jag skulle gärna fortsätta göra denna peeling ett par gånger i veckan nu när jag vet att min hud tål det, men de kostar ca 1000 kr för en förpackning med 15 doser så jag tror jag väntar lite med att köpa hem dem.
Jag har även testat liknande exfolieringsprodukt i våtservettsformat av märket Dr Dennis Gross, i två olika styrkor. De heter Alpha Beta Universal Face Peel och Alpha Beta Face Peel Extra Strength. De fungerar på samma sätt som exfolieringen från Is Clinical med en smidig tvåstegsraket. De kostar ca 1200 kr för en förpackning med 30 doser och finns bla här på Seth & Sally (reklamlänk).
Alpha Beta Universal Face Pad kan användas av alla hudtyper och är mellanvarianten, som Mellanmjölk. Just denna variant är särskilt lämplig för normal hud, medan det finns både en mildare och en starkare variant. Alpha Beta Universal Face Peel innehåller fem olika AHA/BHA-syror i sin steg 1-servett, som sedan neutraliseras av steg 2-servetten som innehåller retinol, resveratrol, grönt te och vitamin C och E. Vad denna exfoliering är tänkt att uppnå är att förbättra hudens fasthet, struktur och hudton. De ska kunna dämpa hyperpigmenteringar, alltså bruna fläckar man kan ha i ansiktet. Denna variant är så pass mild att den ska kunna användas varje dag, men eftersom de kostar en hel del nöjer jag mig med en gång i veckan och använder annan exfoliering där emellan.
Alpha Beta Face Peel Extra Strength är en lite starkare exfoliering som är mer lämpad för tålig hud som är fet och aknebenägen och för de som har pigmentfläckar. De innehåller glykolsyra och salicylsyra, som bla rengör tilltäppta porer och cellförnyelse stimuleras. Denna variant kan även reducera och förebygga fina linjer och jämnar ut hudtonen.
Alpha Beta Peel Ultra Gentle är den mildaste varianten och mest lämpad för känslig hud, torr hud och faktiskt till och med för rosaceahud. Denna variant är framtagen för att de med känslig hud som oftast inte klarar av syror ändå ska kunna exfoliera sin hud med milda syror. De innehåller en mildare variant av AHA-syra som är antibakteriell, gurkextrakt som är lugnande och återfuktande och havre som är dämpande.
Så, vad tycker jag nu om exfolieringsservetter? Jag tycker att samtliga varianter direkt gav mig en slätare, lenare och mer lystrig hud. Effekten på längre sikt kan jag inte bedöma eftersom jag inte har hela förpackningar av dem. Jag måste säga att jag inte märkte någon större skillnad mellan Is Clinials exfolieringsservetter och Dr Denns Gross. Det var dock glädjande att jag med min känsliga hud kunde använda samtliga varianter utan att bli röd eller att det sved efteråt. Skulle jag däremot använda dem regelbundet skulle jag nog märka större skillnad och effekt, och för min del är Dr Dennis Gross mellanvariant eller Is Clinical de jag helst skulle införa i min veckorutin. Dr Dennis Gross exfolieringsservetter kostar ungefär hälften av de från Is Clinical, så det skulle naturligtvis spela in i ekvationen, men vad som tar emot lite är även det faktum att dessa engångsservetter inte är det bästa ur miljösynpunkt. Precis som sheetmasks kommer de styckförpackade och kastas i soptunnan efter användning. Så jag kommer nog fortsätta med min exfoliering i tub- eller burkform även om jag gillade det omedelbara resultatet och känslan av dessa lyxiga servetter.
- 3 favoritprimers – Från budget till lyxav Lina Petersson
Är det verkligen ett måste att använda primer innan sin foundation, eller är det bara ett försäljningsknep? Jag skulle säga att det beror på. Dels beror det på vilken hudvård du har under din makeup, för har man tillräckligt återfuktande hudvård som dessutom passar bra ihop med dina sminkprodukter så kan det räcka för att få foundationen att sitta fint. Men det beror även på vilken foundation du har. Jag upplever att en del lite dyrare foundations med en mer krämig/silikonig konsistens sitter finare under längre tid utan att bli torr eller kakig även utan en primer under, medan en del billigare varianter kan behöva extra hjälp av en primer. Det finns olika kategorier av primers, beroende på vad man vill uppnå, som till exempel om man vill jämna ut hudtonen med color correcting, minska intrycket av stora porer med en utjämnande primer, matta ner eller tillföra lyster och så vidare, men för mig är primerns viktigaste uppgift att få foundationen att sitta finare och göra det hela dagen och hela kvällen. För att uppnå det behöver jag en återfuktande primer som samtidigt inte gör huden så pass oljig att basen glider av. Därför använder jag lite olika primers även beroende på årstid och värme.
Just nu när luften är kallare och torrare behöver jag en extra återfuktade primer, och jag har för tillfället tre favoriter för detta ändamål. Jag tar dem i prisordning och börjar med den billigaste.
- Så, budgetvarianten av en återfuktande primer är den nya favoriter Power Grip Primer från Elf Cosmetics. Den blev hypad i sociala medier direkt när den damp ner i svenska skönhetsbutiker och är ofta slutsåld när man besöker Elf-hyllan på HM, Kicks eller Lyko. Jag lyckades iallafall haffa en tub av den turkosa primern på Kicks onlineshop för några veckor sedan och har använt den till och från sedan dess. Jag älskar den nog inte riktigt lika mycket som en del andra verkar göra, men för priset på ca 149 kr för 24 ml är den riktigt bra.
Konsistensen är väldigt kladdig, och det är just därför den heter ”Power Grip” eftersom kladdigheten liksom ska greppa tag i foundationen och hålla den på plats. Det gör det verkligen och man behöver heller inte vara supersnabb med att applicera sin foundation över primern för den torkar inte in i huden förrän efter flera timmar, åtminstone inte på min mer feta hudtyp. Det är även denna egenskap som jag har lite svårt för. Den är så väldigt kladdig och även efter foundation och settingpuder så känner jag mig kladdig på huden och behöver matta ner makeupen oftare än med andra primers. Jag tror denna primer är ultimat för de som har en torr hudtyp och som ofta upplever att de har problem med att få foundationen att sitta kvar fint hela dagen. Jag kommer helt klart fortsätta använda Elf Power Grip Primer, men främst under foundations som är lite torrare i konsistensen, som till exempel Armani Silk eller Hourglass Stick Foundation. Den finns att köpa bla här på Lyko (reklamlänk).
- Mellanvarianten av mina favoritprimers är Honey Glow Priming Moisturizer från Hickap. Även denna primer kommer i en smidig tub med pump, vilket jag gillar. Det är lätt att få ut ökad mängd produkt och tuben är smidig att ha med sig i resenecessären. Till skillnad från Elfs genomskinliga primer är denna från Hickap gyllene. Ni som följa min blogg ett tag vet säkert att jag älskar glow och därför är denna primer en favorit. Den både återfuktar huden och ger samtidigt en subtil lyster som gör att foundationen ser lite mer glowig ut även om jag använder en neutral eller till och med matt foundation. Om man inte använder foundation kan man använda denna primer bar som den är, för att få lite jämnare och listigare hud.
Jag tycker att även Hickaps Honey Glow Priming Moisturizing får min foundation att sitta kvar jättefint hela dagen och utan att huden känns sådär kladdig. En nackdel med denna primer är att jag upplever den som lite mer ”kinkig” vad gäller vilken hudvård jag använder under. Om jag har en fuktkräm i gelform (ofta geomskinlig) så kan primern korva sig på huden, men det går finfint att använda en krämform (ofta vit) av fuktkräm. Denna primer kostar ca 299 kr men å andra sidan innehåller den hela 50 ml produkt, så egentligen kostar den ju lika mycket, eller jag lika lite, som Elfs primer. Hickaps Honey Glow Priming Moisturizing finns att köpa bla här på Lyko (reklamlänk).
- Den primer som min plånbok tycker minst om, men som jag nog älskar allra mest är Bobbi Brown Vitamin Enriched Face Base. Jag måste börja med doften, den är ljuvlig och gör hela upplevelsen när man smörjer in sig med denna primer till en mycket behaglig stund. Även konsistensen är perfekt, inte för kladdig utan snarare som krämigt smör. När man applicerat Bobbi Browns primer känns det som att man lagt ett till lager fuktkräm och inte makeup, men den har väldigt bra egenskaper som de flesta fuktkrämerna inte har. Den fyller liksom ut huden och gör den nästan lite pumpad, vilket gör att foundationen ser jättefin ut ovanpå denna primer och faktum är att det sedan fortsätter se lika fint ut dagen och kvällen igenom. Vitamin Enriched Face Base innehåller inget skimmer som Hickaps, men den gör ändå basen lystrig så man ser extra pigg och hälsosam ut men inte glittrig. Denna primer kan jag inte använda på sommaren för då smälter den bort i värmen, men den är ultimat nu under höst och vinter. Den största nackdelen, förutom priset, är att den kommer i en burk med lock. Det innebär att jag, som inte är en duktig spatel-användare, får peta med fingret i burken varje gång och det gör att produkten snabbare blir förstörd eftersom det då tillförs bakterier. Utöver denna parantes så är denna primer min absoluta favorit som jag försöker snåla med och mest använda när jag ska på fest eller så. Den kostar ca 780 kr för 50 ml, men man kan ju alltid hålla utkik efter rabatter och erbjudanden för att göra sin plånbok lite gladare. Bobbi Brown Vitamin Enriched Face Base finns bla här hos Lyko (reklamlänk).
Där har ni mina tre favoritprimers, vad har ni för favoriter? Kommentera gärna nedan.
- Skönhet till lille farav Lina Petersson
Min far önskar sig nog ingen skönhetsprodukt till fars dag, men jag tror min sambo och även tonårssöner skulle uppskatta vissa saker som de då slipper köpa själva. Här kommer lite snabba tips på skönhet till män (och pojkar).
Allra hetast är nog en lite finare partym. Favoriterna för min kille är just nu parfymen Remarkable Perfumes Tinharé Edp från Le Couvent. Det är härlig unisexdoft med en del sötma utan att bli för feminin. Den har en bas av vanilj, toppnot av mandarin, och hjärta av guaiacträ och jasmin. Både jag och min sambo kan använda denna parfym och den doftar olika på oss, vilket är spännande att känna. Le Couvent Tinharé finns bla här på Lyko (reklamlänk).
En annan favorit här hemma är Jubilant Pine & Patchouli EdT från Molton Brown. Den har noter av tall, enbär och kanel och passar lite extra bra under vintern tycker jag. Flaskorna från Molton Brown är dessutom riktigt vackra och känns lyxiga, så en jättefin present. Min äldsta tonårsson gillar den något mer plånboksvänliga parfymen Burberry London EdT. Visst, det är fortfarande en dyr parfym, och jag tycker den passar allra bäst för de lite yngre killarna eller män i 25-30-årsåldern. Den har en kryddig doft med bergamott och svartpeppar, inslag av lavendel och kanellöv som ger lite fräschet.
Vill man hellre satsa på en hudvårdsprodukt tycker jag att Sweden Eco har riktigt fina produkter. De är 100 % naturliga och tillverkade av ekologiskt certifierade ingredienser så detta passar de män som gillar det. Av förklarliga skäl har jag själv inte testat de produkter som är för män, vilka är de i svart förpackning. I grunden är de samma som de vita varianterna som riktar sig till kvinnor och där tycker jag att exempelvis rengöringen Facial Cleanser är riktigt bra, likaså deodoranten.
Min sambo har nyligen börjat använda hudvårdsprodukter från det polska hudvårdsmärke Kovalite. De har som mål att göra vardagen stressfri och balanserad och vill inspirera män att ta den tid de behöver för att slappna av och vårda sin hud; ”Healthy habits make a ritual”. Den produkten som används här hemma är Re-Charge! Mask, som är en ansiktsmask full av vitaminer som ger huden en injektion och regenererar huden. Fördelen med denna mask är att när man applicerat den kan man bara låta den ligga kvar och man behöver inte tvätta av den. Kovalites produkter säljs än så länge mest i Polen, men de finns även online, här.
Några andra trevliga presenter till fars dag är Humle från Kalvsveds egentillverkade hudvård. De är enligt mig ”krångelfria produkter” och med det menar jag att de bara innehåller saker som behöver vara där och som har en särskild uppgift som de är lämpade att göra. De gör underbara tvålar som man kan ha både i duschen och vid handfatet och så har de favoriten hos oss – Knog & Skavstiftet. Ett väldigt smidigt stick som man kan använda till det mesta, så som skoskav, torra fläckar på kroppen, torrsprickor på händerna. Min sambo gillar att han kan ”smeta på” denna produkt utan att behöva bli kladdig om fingrarna, så även det ett plus. Det kan även användas för torra läppar och det gillar mina söner som inte vill använda läppbalsam som ser för ”tjejigt” ut. Om man har möjlighet skulle jag rekommendera alla ett besök hos Humle från Kalvsved, som ligger i Österbymo i södra Östergötland. Men om man hellre vill klicka hem några produkter finns de här.
Om man har en far eller man som faktiskt gärna vill använda hudvårdsprodukter tycker jag att Nivea Men har en hel del bra varianter. Här används Anti-age Power Serum som ska reducera rynkor, pigmentfläckar och ge bra med fukt. Min kille tycker den är skön att använda och den sjuker in i huden snabbt. Fördelen med denna är att det är ett serum, vilket ju ofta är mer effektivt än en kräm, men samtidigt ger den så pass mycket fukt till huden så för honom räcker det med bara denna produkt för att han inte ska bli torr under dagen och att den dessutom har ett plånboksvänligt pris. Niveas hudvårdsprodukter finns att köpa lite överallt, bla här på Lyko.
Nästa fars dags-tips är någon form av ”redskap” eller vad man ska kalla det och här tänker jag exempelvis på en lite finare kam eller hårborste, en rakhyvel eller kanske en ny necessär. Jag fick tips från en vän som köpte en fin stålkam till sin man för att han skulle kunna kamma till sin backslick.
Mitt sista tips till en liten pappa är att ge bort någon form av upplevelse, som ett besök på ett spa, middag eller varför inte romprovning. Jag hade valt att ge barnens far ett besök på ett spa, där det ingår att även lilla jag får följa med som sällskap 🙂
- Månadens lyx – Dagspa med ritual i klosterandaav Lina Petersson
Uttrycket ”Unna daj” med fantastiska Elektra ekar som ett mantra i mitt huvud och särskilt nu när det är grått och kallt ute. Så mitt under höstlovet, medan barnen ägande sig åt gaming (istället för läsande), rymde jag och min vän Hanna iväg till Klosterhotellet i grannstaden Vadstena.
Vi båda älskar spa, men det är sällan man får tid till det eftersom det ofta innebär övernattning, barnvaktsletande och svårt att hitta datum som passar alla. Då är just dagspa en riktigt fin aktivitet, att bara för några timmar få komma undan regn och rusk och kliva in i en avslappnande, varm och mysig miljö. Det finns olika typer av spa och jag har nog främst besökt de som innebär bubbel i glasen och att man sitter och pratar ihop med sin respektive eller vänner för att det ska vara ett extra härligt sätt att umgås på. Men detta spa i Vadstena är ett Klosterspa, vilket var nåt helt annat och jag älskar att de verkligen följde klostertemat fullt ut. Det var tillåtet att prata, men bara i låg volym och det förekom ingen annan dryck inne i spat än teer, hälsodrycker och vatten med frukt. De har aktivt valt att begränsa antalet gäster per dag för att alla ska få möjlighet att verkligen känna lugn och få tid till eftertanke och avslappning. I de olika rummen spelades passande klostermusik som förutom den avslappnande effekten även fick det att kännas extra högtidligt på något sätt.
Väl framme vid Klosterspat blev vi varmt välkomnade och fick en genomgång av de olika delarna och hur deras spa-ritual gick till. Vi utrustades med varsin väska med badrock, tofflor och produkter till den spännande ritualen.
Efter ombyte begav vi oss först till ”den torra sidan” av spat. Där fanns det lite olika rum; solrummet, mörkerrummet, meditationsrummet och så en infrabastu och ett relaxrum för avslappning och tedrickande. Nyfikna och lite frusna började vi med solrummet, och där kunde man välja en av tre soliga destinationer man ville uppleva, och vårt val föll på Koster. Vi fick lägga oss på var sin säng inne i rummet, som lystes upp av särskilda lampor som gav alla hälsofördelar som solen ger, minus UV-strålningen. Det var dessutom vågbrus i bakgrunden och de 20 minutrarna kändes det som att vi faktiskt befann oss på en solig och varm semester på Västkusten.
Tillbaka i Östergötland intog vi infrabastun där man själv fick välja vilket typ av ljus man ville ha. Vi valde det röda eftersom vi ju hört om alla de stora fördelarna det röda ljuset för med sig. Det sköna med infrabastu är att man blir varm på ett lite mer okladdigt sätt och man blir pigg efteråt istället för dåsig.
Sedan var det dags för det spännande mörkerrummet. Dagen till ära var det ju faktiskt halloween, men det visade sig att det inte alls var läskigt därinne, utan bara väldigt härligt. Även där fanns det två sängar som vi la oss på, och dessa började sedan gunga i lite olika ryter och ställningar. I takt med det sövande gungandet, varma sköna filtar och klostermusik höll vi båda på att somna av den sköna avslappningen. Undra vad det kan kosta att köpa en sådan gung-säng…
För att vakna till lite igen förfriskade vi oss med deras hemgjorda hälsoshots och färsk frukt. Sedan var vi mer än redo för att testa på ”den blöta delen” av spat.
Här fanns det både utomhus-bassänger och inomhusbassänger och flera olika bastur och duschar. Vi började utomhus där det fanns två varma och en jättekall bassäng. Tanken var att man skulle växla mellan de varma och den kalla bassängen för att på så sätt få igång blodcirkulationen och endorfinerna. Det var underbart att få kliva ner i den 38-gradiga bassängen eftersom det bara var några få plusgrader ute. Mindre underbar var den kalla bassängen och jag måste erkänna att ingen av oss doppade oss länge än till midjan i den.
Efter detta steg vi ner i inomhusbassängen och var redo för spa-ritualen Kura Skymning.
- Första steget i ritualen var torrborstning, och för att kunna göra detta behövde vi torka oss helt torra. Vi borstade sedan kroppen med en sträv handske, i cirkulära rörelser i riktning mot hjärtat. Det är viktigt att inte ta i för mycket vid torrborstning eftersom huden då kan ta skada, så hellre snabbare takt än hårdare tag.
- Efter torrborstningen masserade vi in en härlig hårmask i håret och en kanske ännu härligare kylande och antiseptisk kräm i nacke och på axlarna.
- Dessa produkter skulle sedan sitta kvar under hela fortsättningen av ritualen, och nästa steg var att kliva in i ångbastun.
- Vi blev ångade i ungefär tio minuter och efter det fortsatta ritualen med att vi klev in i en örtbastu. Det doftade så gott därinne och när vi satt där i den bastun skulle vi passa på att massera in en peelingkräm över våra kroppar. Den peelingen bestod bland annat av frystorkad honung och doftade underbart.
- Direkt när vi kom ut från örtbastun skulle vi fortsätta med peelandet, och då med hjälp av ett peelingsalt. Vi pelare med saltet och hjälptes åt att peela varandra ryggar eftersom det ju är väldigt svårt att komma åt själv.
- Vita av peeling och salt hoppade vi in i duschen och sköljde av oss både hårprodukterna och kroppsprodukterna. Det fanns även en balja med iskallt vatten som man kunde välta över sitt huvud om man ville, men just den detaljen avstod vi ifrån. Vi torkade och smörjde in oss med det som fanns kvar av den kylande krämen som doftade pepparmint.
- Insmorda begav vi oss till vad som skulle visa sig vara en av de mest fantastiska bastuer jag har varit i – Skogsbadet. Hela bastun var inredd som en skog, med tallgrenar och stora blommor som hängde från taket, mossa på väggarna och fågelkvitter omkring oss. Det kändes verkligen som att man satt inne i en skog, fast betydligt varmare och skönare än att gå in i en vanlig skog i slutet av oktober. I skogsbadet fanns även fotbad med badsalt, så även våra fötter fick sig lite extra kärlek.
Spa-ritualens första del, med rengöring, beröring och härliga dofter var slut, men då var det dags att ägna sig åt andnings-ritualen Höstens Friska Andetag. Då fick man krypa in i sin badrock och badtofflor och slå sig ner på en bänk i atriumgården. Trots att detta var utomhus frös vi inte, utan satt där och försökte andas enligt instruktionen vi fått med oss.
Det kändes skönt och avkopplande, men ännu skönare var det såklart att sedan komma in och få slå sig ner vid braskaminen och bara koppla av.
Utan att vi hade märkt det hade vi spenderat nästan fem timmar i detta rofyllda spa, och vi kände oss som nya människor. Hanna som hade haft huvudvärk när vi anlände kände inte längre av den och jag som hade vaknat upp väldigt trött kände mig full av ny energi. Vi avslutade besöket på Klosterhotellet med en riktigt god lunch på deras restaurang, som ligger i en riktigt pampig byggnad med inredning i slottsstil.
De produkter som vi fick använda i spa-ritualen var främst från det lokala företaget Tvål Skincare Sverige, som tillverkar hudvårdsprodukter på sin gård utanför Motala. Tyvärr finns de än så länge inte att köpa i nån butik, men när de kommer ut så kommer jag stå först i kön att köpa 🙂 Man kan iallafall följa deras instagramkonto där jag nyfiken har följt bland annat en video när de visar hur de blandar ihop en härlig skrubb med björklöv och mynta i en degblandare!
Även mitt favoritmärke Comfort Zone fanns i spat, och bland annat deras härliga bodylotion Tranquillity Lotion och ansiktsmasken Renight Mask som är fullproppad med fukt och som alla gäster fick ta en dos av.
Så månadens lyx-tips från av numera avslappnad och icke-stressad beautybloggare är att ta in på ett dagspa och njuta av några timmars selfcare. Om du är nyfiken på just Vadstena Klosterspa så finns all info om dem här, och om du inte vill unna daj detta själv så är det ju en riktigt härlig sak att få exempelvis i julklapp.